Oldal kiválasztása

Betonozás hideg időben: vajon jó ötlet-e?

Attól függ, mit, hogyan akarunk betonozni – vagy válasszuk inkább a mixerbetont

Betonozás télen – avagy betonozás hidegben? A téli, hideg időben történő betonozás rizikós téma. A téli betonozással kapcsolatban számos cikket találhatunk, és persze mindenki, aki úgy gondolja, különféle jótanácsokkal láthatja el az egyszeri építkezőt. Sőt, még bizonyos ajánlásokból is tájékozódhatunk arról, hogy mi mindenre kell figyelni hidegben történő betonozáskor.

A betonozás hidegben bizonyos óvintézkedések mellett megvalósítható

Az általános nézet egyébként az, hogy családi ház esetében lehetőleg ne betonozzunk hidegben – hacsak nem mixerbetont használunk házilag kikeverés helyett. De azért, amennyiben elkerülhetetlen a betonozás hideg időben, bizonyos esetekben megpróbálkozhatunk vele – kellő óvatosság és szakértő kezek segítsége mellett!

Ahogyan a MÉASZ ME-04.19:1995 Műszaki Előírás 20. fejezete, „Beton készítése hideg időben” ajánlása megfogalmazza: Hideg időben történő betonozáskor a szerkezetek védelme érdekében mind a beton gyártójának, mind kivitelezőjének a megfelelő óvintézkedéseket el kell végeznie.

Amennyiben a beton gyárilag készül, ez viszonylag könnyen megvalósítható, mert a mixerbetonba fagyálló és egyéb adalékszereket kevernek. Így ha kézi keverés helyett a mixerbetont választjuk, máris sokat tettünk a hidegben történő betonozás veszélyeinek elkerülésére. Már csak arra kell ügyelni, hogy maga a betonozás hidegben a megfelelő óvintézkedések mellett történjen.

Betonozás hidegben, Beton - Dimenzió

Betonozás hideg időben is lehetséges.

Hidegben a betonozás az óvintézkedések mellett bizonyos munkáknál megoldható

Milyen munkálatok esetében okozza a legkevesebb kárt a betonozás hidegben?

Alapvetően elmondható, hogy a földben levő betonszerkezetek viszonylag védve vannak a károsodástól, a föld melegének és hőszigetelő képességének köszönhetően. Ebből következően például sávalapot viszonylag biztonságosan lehet betonozni hidegben is.

A lábazat már érzékenyebb a hidegre, fagyra, mert nem védi a föld hőszigetelése, a zsalukő pedig nem jó hőszigetelő. Ha zsaluzva van, az sem eléggé biztonságosan véd a hidegtől.

A szerelőbeton betonozása hideg időben még ennél is rizikósabb, ezért speciálisabb óvintézkedéseket igényel.

Falazatot pedig csakis a hagyományostól eltérő, speciális módon lehet hidegben betonozni, ezért azt inkább bízzuk szakemberre.

Alap betonozása hidegben

Betonozás hidegben: a legfontosabb óvintézkedések

Ha elkerülhetetlen, hogy a betonozás hidegben történjen, és nem megoldható, hogy mixerbetonnal betonozzunk, ezekre mindenképpen érdemes figyelni.

  • A beton összetevőjét, a cementet úgy kell tárolni, hogy ne fagyjon meg, sőt, lehetőleg +2°C fölötti hőmérsékleten maradjon.
  • A keverővíz hőmérséklete is meleg, 20-40°C legyen.
  • A betonkeverék szállításakor a mixerbeton olyan hőmérsékletű legyen, mikor a mixerkocsiba kerül, hogy elérje a 5-10°C bedolgozási hőfokot. Erről természetesen a szakértők gondoskodnak.
  • A zsaluzatot fagymentesíteni kell.
  • A beton utókezelése során téli betonozásnak megfelelő párazáró szerrel kell kezelni, és utána is hőszigeteléssel védeni.

Fontos: ha a betonozás hidegben történik, a beton kötési ideje az átlagos 28 nap helyett akár 60-70 napig is eltarthat!