Oldal kiválasztása

Aljzatbeton: menjen biztosra, készítse mixerbetonból!

Az aljzatbeton az épületeken belül a legtöbb esetben a padlóburkolat alapját szokta adni. Az aljzatbeton egy fontos betonszerkezet az építkezésben, főleg a családi házak esetében, ezért érdemes egy kicsit jobban megismerkedni vele. Ha pedig valaki nem szeretné a véletlenre bízni, biztos alapokon nyugvó házat szeretne, akkor az aljzatbetont is mixerbetonból készítteti el.

Az aljzatbeton szerepe az építkezésben – és mi az, ami nem aljzatbeton?

Az aljzatbeton két fő szerepet tölt be egy családi ház betonozása során:

  • teherelosztó szerep, mellyel védi:
    • a ház esetleges padlófűtésének csőrendszerét,
    • illetve az alatta található szigetelést;
  • szilárd alapként szolgál a fölé kerülő burkolatnak, ami a legtöbb esetben a padlót jelenti.

Az aljzatbeton kapcsán érdemes még megemlíteni, hogy, bár sokan összetévesztik vele, de nem egyezik meg a szerelőbetonnal.

Lakás betonozása

Lakás betonozása

Mi mindenből készülhet az aljzat betonozása – és miből érdemes leginkább készülnie?

Az aljzatbetont – ahogyan a legtöbb egyéb funkciójú betonszerkezetet is – többféle módon is elő lehet állítani. Az aljzatbeton készülhet:

  1. Hagyományosan a helyszínen kikeverve a szükséges betonalapanyagokból.

Ennek legnagyobb hátránya, hogy a mixerbeton rendeléséhez képest sokkal hosszadalmasabb munkálatokat igényel vele az aljzatbeton elkészítése. A hosszabb bedolgozási idő miatt pedig előfordulhat, hogy olyan munkahézagok alakulnak ki, melyeket nem lehet megszüntetni.

  1. Ha zsákos kiszerelésű vagy készbetont választunk, csökkenthetjük a kivitelezési időt.

  1. De a legjobban mégiscsak akkor járunk, ha a mixerbetont választjuk az aljzatbetonhoz is.

Ebben az esetben a kiszállított mixerbeton gyakorlatilag azonnal bedolgozható. Így biztosak lehetünk benne, hogy aljzatbetonunk kellően konzisztens lesz, így a házunk padlózata is biztos alapokon nyugszik, hosszú távon is.

Aljzatbeton, Szoba betonozásának rétegrendje

Még más előnye is lehet annak, ha a mixerbetont választjuk az aljzatbeton elkészítésére. Ilyenkor például jóval kisebb az esélye annak, hogy túl sok felesleges betonanyag marad meg. Ez annak köszönhető, hogy a mixerbetont szolgáltató cég a feladat alapján sokkal jobban fel tudja mérni a szükséges mixerbeton-mennyiséget. Abban is biztosak lehetünk: annyit is szállít le a mixerbetonból, amennyi elegendő az aljzatbetonozáshoz.

Anyagilag is jobban járhatunk, ha az aljzatbeton mixerbetonból készül

Sokan úgy gondolják, hogy sokkal olcsóbban jönnek ki, ha az aljzatbetont saját kezűleg keverik ki az építési helyszínen. Úgy vélik, még akkor is jobban járnak, ha olcsóbb ugyan lesz, de jóval több munkával, macerával – és kockázattal kell számolniuk.

A fentiek azonban megmutatják, hogy anyagilag sem éri meg kézileg kikevert betont használni aljzatbetonnak. A befektetett idő- és energiaráfordítás tulajdonképpen többe kerül, mint ha a mixerbetont választjuk. Arról nem is beszélve, hogy ha sokáig szilárdan álló, minőségi aljzatbetont szeretnénk házunknak, akkor is a mixerbeton lesz a nyerő. Ami hosszú távon ugyancsak megtéríti a befektetett költségeinket.