Oldal kiválasztása

Transzportbeton a legjobb készbeton

A kész beton kifejezés nem azt a betont takarja, ami bedolgozást követően már szilárdan áll, és lehet használni – azaz elkészült. A készbeton egy építészeti szakkifejezés, ami egy bizonyos betontípus megnevezése, melynek többféle fajtája is létezik. De mit is jelent ez pontosan, és mit érdemes tudni róla?

A készbeton meghatározása

A „kész beton” szó valójában egy kicsit megtévesztően hangzik. A köznapi nyelvben ugyanis a készbeton tulajdonképpen azt a betont jelöli, amit nem otthon keverünk ki házilag. A készbeton már előre ki van keverve, és gyakorlatilag már lehet is rögtön felhasználni.

Valójában azonban az építészeti szakzsargonban kétféle „készbetonról” beszélünk:

  1. Előre kikevert készbeton, avagy transzportbeton

A transzport vagy más néven mixerbetont nagy gyárakban, üzemileg állítják elő, és speciális keverőkocsikban szállítják ki az építkezés helyszínére. Az ilyen fajta készbeton szigorú minőségi előírásoknak kell, hogy megfeleljen. Tehát ez a minőségi készbeton azt garantálja, hogy biztosak lehetünk benne: nem fog kellemetlen meglepetéseket okozni nekünk a későbbiekben. Persze ehhez az is szükséges, hogy ne csak a készbeton alapanyaga legyen jó, hanem a bedolgozás módja és körülményei is.

  1. Előre kikevert beton, azaz szárazbeton

Ezt a készbetonfajtát ismerhetjük még hobbibetonként is, és ez a név talán nem is véletlenül ragadt rá. Elsősorban kisebb otthoni betonozásokhoz használják, olyanokhoz, melyeket egy vállalkozó szellemű családapa akár egymaga is el tud végezni.

A zsákos készbetonban tulajdonképpen minden betonalapanyag benne van, ami száraz, vagyis felhasználásakor már csupán vízzel kell összekeverni. Persze ez utóbbi sem mindegy, hogyan, és pontosan mennyit kell hozzáadni a készbetonhoz, hogy jó legyen.

Mind az üzemileg garantált minőségű készbetonnak, mind pedig a házi betonozásra alkalmas zsákos készbetonnak számos különböző fajtája létezik. Hogy melyiket választjuk, attól függ, hogy pontosan milyen célra szeretnénk felhasználni a készbetont.

Készbeton, Betonkeverő, Beton - Dimenzió

Ha készbeton, inkább legyen transzportbeton

A szárazbeton használatának is megvan a maga rendeltetése az építkezésben. Kisebb, szakértelmet nem igénylő ház körüli munkálatok esetén tényleg ez lehet a legegyszerűbb megoldás.

Ám ezen kívül bármilyen más esetben érdemesebb inkább a transzportbetont választani. Sokan azért riadnak el tőle, mert úgy gondolják, a nagyüzemi készítés, speciális szállítás miatt nagyságrendekkel drágább, mint az otthoni betonozás. De valójában ez nem így van. Összességében elmondható, hogy a transzportbeton ára kedvezőbb lehet, mint ha saját magunk vágunk bele a betonozásba – akár készbetonnal, akár kikeverve.

És végül elárulunk egy titkot. Ha a transzportbetont választjuk a készbetonok közül, nemcsak a beton alapanyagát vesszük meg. A transzportbeton megrendelésével ugyanis a készbeton kezelésének szakértőit is megkapjuk a pénzünkkel. Segítségükkel pedig munkát, energiát és felesleges aggodalmakat spórolhatunk meg. Hívjon minket még ma!