Oldal kiválasztása

Milyen mixerbetont használjunk házalapunkhoz?

Nem látszik, de minden rajta nyugszik, mi az…?

…Igen, aki a házalapra gondolt, jól tippelt! És a fentiek miatt talán nem meglepő az, hogy egy ház alapjának, házunk alapozásának minőségére ajánlott különös figyelmet kell fordítani.

Többek között természetesen az sem mindegy, hogy milyen mixerbetont használunk házalapunkhoz.

Miért nem mindegy, milyen mixerbetont használunk házalapunkhoz?

A házalapunk, és így az ahhoz használandó mixerbetonunk minősége természetesen azért lényeges, mivel arra épül fel házunk.

Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy a házalap:

Ha tehát házunk alapja bármilyen szempontból – többek között anyaga, a mixerbeton miatt – nem megfelelő, akkor bizony fuccs lehet biztonságos otthonunknak…

Milyen mixerbetont használjunk házalapunkhoz – attól függ, milyen házalap

Egy ház alapja többféle lehet. Attól függően, hogy melyikfajta alap kell a mi házunkhoz, eltérhet az is, hogy milyen mixerbetont használunk hozzá.

Az alap fajtája függhet többek között:

  • az épület alatti talaj minőségétől;
  • az alapra kerülő épület adottságaitól.

Egy átlagos lakóház esetében leggyakrabban a sáv- és lemezalapot szokták alkalmazni. De a kiválasztás előtt minden esetben szükség van egy alapos talajvizsgálatra. És ez fogja többek között azt is meghatározni, hogy milyen mixerbeton fog kelleni az alapba.

Milyen mixerbetont használjunk házalapunkhoz?

Milyen mixerbetont használjunk házalapunkhoz?

Mi határozza meg, hogy milyen mixerbetont használjunk házalapunkhoz?

A házalap legfőbb feladata, hogy a lehető legjobban eloszlassa a rákerülő épület terhét a talajon. Minél jobban választjuk meg hozzá a mixerbetont, annál erőteljesebb lesz az ebből készült alap. Ez a kulcsa annak, hogy hosszabb távon ne alakuljanak ki különféle statikai hibák – melynek egyik legjellegzetesebb megnyilvánulása a ház süllyedése.

Az alapba kerülő mixerbeton fajtája elsősorban annak kétféle tulajdonságától függ:

A mixerbeton ezen tulajdonságai az adott mixerbeton jelölésében vannak megadva. Az építési szakemberek ez alapján választják ki alaphoz való, arra legalkalmasabb mixerbetont.

Milyen mixerbetont használjunk házalapunkhoz?

Minden építkezés egyedi, ezért nemigen lehet általánosságban megmondani, hogy az éppen szóban forgó házalaphoz milyen mixerbetont használjunk.

De az esetek döntő többségében elegendő házalapnak a sávalapozás (ha rossz minőségű a talaj, akkor szóba jöhet még a lemezalapozás). Sávalapozás esetén maga az alap tulajdonképpen két részből áll:

A kb. 5-10 cm vastag szerelőbetonhoz használt mixerbeton minősége általában C10/12 (10 N/mm2 nyomószilárdságú, 12 N/mm2 kockaszilárdságú) mixerbeton.

Az erőteljes vasbetonszerkezet megtartása érdekében az erre kerülő sávalaphoz már ennél nagyobb szilárdságú: C12/15-ös mixerbeton használata a javasolt.

Mixerbeton a betonozás szakértőjétől, hogy háza biztos alapokon nyugodjon!