Oldal kiválasztása

Szilárdan elhatározta, hogy betonozni készül? Nem sikerült elrettentenünk, és úgy döntött, hogy nem az egyszerűbb módot, a mixerbetont választja, hanem belevág a betonozásba?

Mindenekelőtt: gratulálunk a bátorságához és elszántságához! Másrészt szívből kívánjuk, hogy a kézi betonozás legyen megközelítőleg olyan tartós és időtálló, mint a megbízható mixerbeton által garantált minőség. Egyúttal, annak érdekében, hogy minél jobb eredmény szülessen a házilag történő betonozás során, szeretnénk megkönnyíteni a munkát néhány gyakorlati jótanáccsal.

4 gyakorlati tanács betonozáshoz: a beton kikeverése során

Legyen a betonozás anyaga minőségi mixerbeton avagy házilag kikevert beton, a fő összetevők ugyanazok:

  • cement,
  • sóder,
  • víz
  • + opcionálisan egyéb hozzáadott adalékanyagok.

Gyakorlati tanács betonozáshoz, Földnedves beton keverése. betonkeverő

Gyakorlati tanács betonozáshoz #1: a cement

A megfelelő tárolás kulcsfontosságú!

Ne hagyjuk az előre megvásárolt cementet szabadon, tartsuk inkább fedett, zárt térben, és lehetőség szerint a lehető leghamarabb használjuk fel.

Gyakorlati tanács betonozáshoz #2: a sóder

Kerüljük az „egyszerű sóder” használatát!

Az osztályozatlan adalékanyagok nem alkalmasak teherviselésre szánt betonalapanyagnak. Ha nem mixerbetont használunk, a beton kikeveréséhez válasszunk ellenőrzött, osztályozott (azaz „frakciókból kikevert”), megfelelő szemmegoszlású, szennyezetlen adalékanyagot.

Gyakorlati tanács betonozáshoz #3: a víz

Nem mindegy a vízminőség sem!

A beton kikeverése során kerüljük a zavaros, gyanús színű és/vagy szagú, szemcséket tartalmazó, zsíros felszínű vagy habzó víz használatát. A betonozáshoz a legalkalmasabb az emberi fogyasztásra szánt, vegyszermentes ivóvíz.

Gyakorlati tanács betonozáshoz #4: adalékanyagok

Lehetőleg ne használjunk házi betonozáshoz…

Adalékszereket elsősorban a beton bizonyos tulajdonságainak módosítására szoktak alkalmazni – és elsősorban a gyárilag kikevert mixerbetonhoz, ehhez azonban nagyfokú szakértelem szükséges. Mivel könnyű elrontani az adagolást, és többet árthat, mint használ, házi betonozásnál inkább kerüljük el az adalékanyagok használatát. Vagy ami még jobb: rendeljünk inkább mixerbetont. És még az is előfordulhat, hogy így nemcsak időt és energiát spórolunk, de még anyagilag is jobban járunk vele…

Gyakorlati tanács betonozáshoz, Mixerbeton - Beton - Dimenzió Kft

+2 tanács betonozáshoz: betonozás előtt és után

Gyakorlati tanács betonozáshoz #5: jó időben

Az időjárást lehetetlen befolyásolni a betonozás során, ezért inkább kerüljük a szélsőségeket: ne nyáron vagy télen betonozzunk.

Gyakorlati tanács betonozáshoz #6: mihez kezdjünk a megmaradt betonnal?

A gyakorlatban nagyon nehéz előre pontosan meghatározni, hogy pontosan mennyi betonalapanyagra lesz szükség a betonozáshoz. (Bár a mixerbeton esetében ez is könnyebb, mert a feladat felmérésekor a gyakorlott szakértők pontosabb becsléseket tudnak adni.)

A megoldás itt is (mint minden esetben): az előrelátás. Mielőtt belevágnánk a kézi betonozásba, gondoljuk végig, hogyan tudnánk felhasználni a megmaradt betont. Ha nagyon nincs ötletünk, akkor esetleg gyárthatunk belőle kerti járólapokat – az a betonozás során, de később is bármikor jól jöhet.

De a legjobb jótanács: rendeljen mixerbetont, mert az a legegyszerűbb és legjobb megoldás.