Oldal kiválasztása

A friss beton burkolása türelmet igényel kültéren és beltéren is

Óvjuk mixerbetonunkat utókezeléssel!

Ha megtörtént a betonozás, az első kérdés, ami rögvest fölmerülhet: meddig kell a betont öntözni?

De vajon miért ez a kérdés merül fel mindenkiben? Egyrészt, ez jó jel lehet, mert aki kérdezi, ezek szerint tisztában van a mixerbeton utókezelésének fontosságával.

Friss beton burkolása

De valószínűleg a valóság az, hogy az illető mielőbb tovább szeretne haladni az építkezési munkálatokkal, és burkolni szeretné a betont. Tehát a frissen elkészült beton burkolása a fő cél, ami a szeme előtt lebeg.

Friss beton burkolásának a fő kérdése, hogy mikor

A beton burkolása kapcsán pedig ezek után nem csoda, hogy a fő kérdés az, hogy mikor, mikor, mikor… Friss betonra mikor lehet burkolni? Erre a kérdésre természetesen számosféle választ lehet találni, mivel egyetlen egy jó válasz nem létezik rá. Sok mindentől függ az, hogy a friss beton burkolása mikor kezdődhet meg.

Az egyik, ami befolyásolja, hogy mikor kezdődhet meg a beton burkolása, hogy kültéri vagy beltéri beton burkolásáról beszélünk.

Friss beton burkolása

Friss beton burkolása szabadban vagy házon belül – van-e különbség?

Függetlenül attól, hogy a friss beton burkolása külső vagy belső helyszínen történik, egyvalami mindkét esetben elengedhetetlen. Mégpedig a mixerbeton helyes utókezelése.

Csakhogy a helyes utókezelés egyben azt is jelenti, hogy – összeszorítjuk a fogunkat, és várunk türelemmel. Hagyunk elég időt a friss, kötés alatt álló mixerbetonnak, hogy kellően megkössön és megszilárduljon. Továbbá elősegítjük a mixerbeton megszilárdulását például locsolással, illetve minden, a mixerbeton utókezelésével járó munkálattal.

És itt jön a képbe a kültér és a beltér kérdése. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a szabadban viszonylag odafigyelnek a mixerbeton utókezelésére a friss beton burkolása előtt. Ám ezzel szemben a belső területeken a kőművesek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy óvják a friss mixerbetont a gyors kiszáradástól. A beltérben valahogy könnyebben elsiklik a beton locsolásának feladata… De miért baj ez?

Friss beton burkolása

Friss beton burkolása előtt a betonnak házon belül is szilárdnak kell lennie

…Azért, mert ha a mixerbeton nem köt meg rendesen, akkor nem lesz elég szilárd sem. A felülete porladni fog, és gyenge lesz. Márpedig ha gyenge felületet burkolunk, akkor nyilvánvalóan a burkolat sem lesz tartós. Ebből pedig az következik, hogy a friss beton burkolása előtt a friss beton utókezelését házon belül is körültekintően kell elvégezni. A mixerbeton utókezelésének egyik része pedig a friss beton nedvesen tartása. Ez beltéren történhet locsolással, de akár védőfóliás takarással is. Lényeg, hogy jó legyen, és hogy hagyjunk elegendő időt a betonnak a megkötésre, megszilárdulásra a friss beton burkolásának megkezdése előtt.

Betonozna? Keresse a betonozás szakértőjét!