Oldal kiválasztása

Beton támfal: van, mikor nem árt, ha mixerbetonból készül

Aki nem az Alföldön lakik, és nagyobb kerttel rendelkezik, annak könnyen előfordulhat, hogy kertje nem teljesen lapos, hanem valamennyire lejtős. Lehet, hogy csak egészen kicsit, de az is előfordulhat, hogy egészen komoly emelkedése van – ami nem feltétlenül baj. Elvégre egy lejtős kert sokkal izgalmasabb kerttervezési megoldásokat rejt magában, mint egy sík kert.

Beton támfallal lesz stabil és szép a rézsűs kert

Ezek egyike például a nemcsak jópofa, de hasznos beton támfal. Ez a beton támfal kifejezetten arra szolgál, hogy a lejtős kertek oldalát stabilizálja. Ugyanezek a beton támfalak segítenek továbbá abban, hogy kertünk megfelelő tagolást kapjon. Ezt legegyszerűbben úgy lehet megoldani, hogy a rézsűre (a kert lejtős oldalára) lépcsőzetesen kis teraszokat alakítunk ki. Ezeket a teraszokat azonban úgy kell kialakítani, hogy ne dőljenek le, azaz kell nekik valami szilárd támaszték a lejtő oldalára.

Mit jelent a beton támfal lakossági felhasználásnál?

És itt jön be a képbe az úgynevezett beton támfal, cikkünk főszereplője. Amint azt a neve is mutatja, ez egy előre legyártott, betonból készült építőelem.

Ez a támfal állhat egyrészt több kisebb, belül üreges támfalelemből, melyet a stabilitás érdekében földdel vagy mixerbetonnal töltenek fel. Ezeket rakják egymásra és egymás mellé, az adott mérethez szükséges mennyiségben. Az ilyen beton támfalat stílusosan nevezik még rézsűkőnek is, illetve növénytámfalnak, mivel jellemzően növényeket, lépcsőzetes kerteket alakítanak ki belőlük.

A beton támfalnak egyébként vannak ipari célokra használt változatai is, melyeket legtöbbször partvonalak védelmére használnak. Ez lehet például L vagy fordított T alakú betontömb, ami egy magas falat képez, és van egy vízszintes lába is. Ilyen támfalakat illesztenek a megerősíteni kívánt lejtős szakaszokhoz.

Beton támfal

Beton támfal készítése

Beton támfal és mixerbeton: mi az összefüggés?

Több szempontból találhatunk közös pontokat a beton támfal és a mixerbeton között. Először is, az előre legyártott beton támfalelemek – akár kerti, akár ipari felhasználásúak – mixerbetontól készülnek.

Másodszor pedig a kerti beton támfalak az esetek többségében bizony igényelnek betonalapozást is – sőt, akár vasalásra is szükség lehet. Több oka is lehet annak, hogy betonalapozás kell, de legtöbbször az adott terület adottságai miatt szükséges. Illetve az sem mindegy, hogy miből készül a beton támfal: zsalukő támfalnál mindenképp kell alapozni.

Márpedig ha igazán stabil betontámfal-alapot szeretnénk, akkor érdemes a jó öreg mixerbetonnal számolni. Magas, akár két métert elérő támfalnál pedig egyenesen kötelező a mixerbeton használata – némi vasalással való megerősítéssel együtt.

Az ilyen, komolyabb beton támfalak kialakítását tehát érdemes mixerbeton alappal, és szakértő segítségével kialakítani. Főleg, ha valóban szilárd és lehetőleg hosszú távon stabil és tartós beton támfalat szeretnénk a kertünkbe.