Oldal kiválasztása

Ha a beton kerül szóba, legtöbbünknek a fejében valami nagyon kemény, szilárd felület képe jelenik meg. Nem véletlenek az olyan kifejezések, hogy „betonszilárd” meg „betonkemény”. Pedig a beton valójában nagyon is képlékeny halmazállapotban van. Legalábbis eleinte, azelőtt, hogy bedolgozásra kerülne oda, ahol végül a szilárdságát használják ki. Nézzük mit tudhatunk meg, mi az a folyékony beton?

Folyékony beton – miért jó az nekünk?

De vajon miért is jó az, hogy a beton eleinte folyékony? Alapvetően két fő oka van annak, hogy úgy találták ki, hogy eleinte folyékony legyen, és csak végső formájában váljon szilárddá.

  1. A folyékony betont könnyebb kezelni.
  2. A folyékonyabb betont könnyebb alakítani.

Folyékony beton, Betonozás, Beton - Dimenzió

A folyékony betont könnyebb kezelni

Miért is könnyebb kezelni a folyékony betont, mint a szilárdat? Gondoljunk csak bele: a szilárd beton egyrészt rendkívül nehéz, másrészt nemigen lehet úgy alakítani, hogy bármilyen helyre be tudjuk gyömöszölni…

A folyékony beton szállítása ebből a szempontból jóval könnyebb, hiszen olyan formát vesz fel, amilyenbe beleteszik.

A folyékony betont könnyebb alakítani

Ha pedig a beton már el lett juttatva a megfelelő építési helyszínre, akkor felmerül a következő kérdés. Hogyan dolgozzuk be oda, ahova szánjuk? A megoldás erre a betonpumpa, ami éppen azt használja ki, hogy a beton képlékeny.

Ezt is könnyű belátni, hogy sokkal egyszerűbb, ha a beton folyékony, és nem adott méretű, alakú betontömböket kell mozgatni. Amik ráadásul éppen nem úgy jönnek ki, hogy pontosan lefedjék az adott felületet. Szilárd betondarabokat pedig aztán jóval nehezebb adagolni, mint azt a betont, ami folyékony halmazállapotban van. Ez a  beton pedig ráadásul tényleg bármilyen alakot fel tud venni, amilyet csak az építtető és/vagy az építész megálmodott.

Folyékony beton bedolgozása

A folyékony beton nemcsak tulajdonság, hanem minőségének egyik meghatározója is

A beton eleinte folyékony, ebben tehát megállapodhatunk. Függetlenül attól, hogy mi magunk keverjük ki házilag, avagy betonüzemből rendelünk transzport- vagy mixerbetont.

De ennél még egy kicsit bonyolultabb a képlet. Tudniillik ugyanis az egy dolog, hogy a beton folyékony. De az sem mindegy, hogy mennyire folyékony. Vannak ugyanis kifejezetten folyékony, már-már vízhez hasonló halmazállapotú betonok. Aztán vannak már ehhez képest egészen szilárdnak mondható betonok, és vannak még egyéb átmenetek ezek között.

Az, hogy a beton mennyire képlékeny, legtöbbször azon múlik, hogy milyen célra kell a beton. A másik tényező, ami a beton folyékonyságának mértékét meghatározhatja, az, hogy milyen módon fog megtörténni a bedolgozása.

A beton folyékonyságának, (képlékenységének) mértékét a betonfajta meghatározásakor (nem meglepő módon) F betűvel jelzik. Az F betű után álló szám mutatja azt, hogy mennyire folyékony halmazállapotú az adott beton. Minél nagyobb ez a szám, annál folyékonyabb a beton.

Transzportbeton: a legjobb minőség – rendelje meg nálunk, és mi ki is szállítjuk!