Oldal kiválasztása

Nyári betonozás mixerbetonnal, milyen gondokat okozhat?

A szélsőségek sosem túl előnyösek. Különösen, ha a szélsőség az időjárásra vonatkozik. Kevesen szeretik a jeges mínuszokat – de a nyári, 40C feletti hőséget is nehéz elviselni.

Mi a helyzet a szélsőségekkel az építőiparban – azon belül különösen betonozás, mixerbeton használatakor? Kerüljük itt is a szélsőségeket: a hosszantartó fagyok idején vagy a rekkenő kánikulában történő betonozást.

Szélsőségek: téli, nyári betonozás kerülendők az építőiparban is, főleg mixerbetonnál

Nem véletlen, hogy a betonozással foglalkozó szakemberek, ha nem is kötelező előírásokat, de erősen javasolt ajánlásokat fogalmaztak meg betonozással kapcsolatban. Megemlítik azt is, hogy mind a hidegben, mind a hőségben történő betonozás során mi mindenre érdemes odafigyelni.

Ezeket a tanácsokat mindenféle betonnal: mixerbetonnal vagy házilag kikevert betonnal történő betonozás során érdemes figyelembe venni. De mixerbeton esetén, ha nem szeretnénk idejekorán elveszíteni a mixerbeton adta előnyöket, akkor különösen érdemes szem előtt tartani.

Miért fontos, hogy nyári betonozáskor mixerbetonnal is figyelembe vegyük az időjárást?

A kezdetben képlékeny, majd megszilárduló beton élettartama során a különféle külső tényezők hatással vannak bizonyos tulajdonságaira is. Az egyik leglényegesebb ilyen fontos tényező az időjárás: a szélsőséges hőmérséklet, csapadék és szél is.

Ezek többek között például a mixerbeton minőségét is befolyásolhatják, ami azt jelenti, hogy ha nem vigyázunk, akár időtállósága is csökkenhet. Emiatt veszélyes például a nyári betonozás, vagyis, amikor nagyon meleg van.

A legkényesebb időszak a friss mixerbeton kötési ideje. De ugyanúgy fontos a mixerbeton szakszerű kezelése bedolgozáskor, utókezeléskor, sőt: a szilárd, már megkötött beton állapotát sem árt figyelemmel kísérni.

Nyári betonozás mixerbetonnal

Nyári betonozás mixerbetonnal

Nyári betonozás mixerbetonnal, de mit értünk azon, hogy „nyári”?

De mit jelent az, hogy nyári betonozás, legalábbis abból a szempontból, ami káros hatással lehet a betonozásra mixerbetonnal? A két legfontosabb tényező, ami nyáron felmerülhet, és befolyásolhatja a mixerbeton minőségét:

  • a magas hőmérséklet (tartósan 25C fölötti);
  • a szeles, száraz idő.

Milyen károkat okozhatnak ezek a nyári időjárási tényezők?

Betonozás mixerbetonnal: milyen gondokat okozhat nyáron?

Nézzük, melyik nyárra jellemző időjárási jelenség milyen gondokat okozhat nyári, mixerbetonnal történő betonozáskor:

  1. Nyári betonozás és magas hőmérséklet

A tartósan magas hőmérséklet a betonozás minden fázisában befolyásolja a mixerbeton alaptulajdonságait. A mixerbeton összetevői, így a mixerbeton hőmérséklete magasabb, és így az ebből készült betonszerkezet hőmérséklete is megnő.

Ez nehezíti a mixerbeton bedolgozását, és felgyorsítja a kötési folyamatot, így a szilárdulás is gyorsabban történik, mint kellene.

  1. Nyári betonozás és száraz, szeles idő:

A mixerbeton felülete könnyebben kiszárad, ami csökkenti végleges szilárdságát és a betonszerkezet tartósságát is. A mixerbeton-szerkezet ezáltal zsugorodásra lesz hajlamos, és repedések is nagyobb valószínűséggel keletkeznek a felületén.

Mixerbeton minden időben, a betonozás szakértőjétől.

Nyári betonozás mixerbetonnal