Oldal kiválasztása

Kerítéslábazat mixerbetonból

Léteznek olyan országok, ahol nem dívik különösebben, hogy az emberek a házukat elkerítsék a kívülállóktól. Ám hazánkban még nem ez a jellemző – hogy mi ennek az oka, az jelen esetben nem annyira érdekes.

A kerítés, kerítéslábazat és a mixerbeton összefüggése

Lényeg, hogy ha ház, kerttel/telekkel, akkor ahhoz normális esetben mindenképpen hozzátartozik a kerítés is. Ha pedig kerítést építünk, akkor, ha szeretnénk, hogy legyen is valami értelme, ne csak dísz legyen, masszívra érdemes megcsinálni.

Egy kerítés akkor lesz masszív, ha

Márpedig e két fenti feltétel azt jelenti, hogy a kerítésünknek van lábazata, és a lábazatnak van rendesen megcsinált mixerbeton alapja. Vagyis, mint gyakorlatilag bármilyen építkezési munkálat esetében, kerítés, kerítéslábazat készítésénél sem hiányozhat a jó öreg mixerbeton.

De ha már a kerítés lábazata került szóba, mindenekelőtt érdemes tisztázni azt, hogy tulajdonképpen mit is értünk azon, hogy kerítéslábazat. És mivel a szó első felével nagy valószínűséggel mindenki tisztában van – mit jelent a lábazat?

Kerítéslábazat mixerbetonból

Mit jelent az, hogy kerítéslábazat?

A lábazat szó hivatalos, építészeti meghatározása* így hangzik: „homlokzatok, oszlopok és pillérek terepcsatlakozáshoz, felfekvéshez kialakított része”.

És mivel ez egy kissé elvontan hangzik, lefordítjuk egy picit gyakorlatiasabb megközelítéssel. A lábazat egy olyan elem, amire rákerül az a valami, amit valójában építeni szeretnénk. Ez a valami lehet például egy

  • épület,
  • épület része: pl. oszlop, homlokzat stb.
  • és természetesen kerítés is.

Mivel nemigen létezik építmény, aminek ne lenne alapja, úgy is mondhatnánk, hogy a lábazat az alap és az építmény összekötése. A lábazat abban segít, hogy az építmény simán, stabilan álljon az alap felett: nincs ez másként a kerítéslábazat esetében sem.

Miből készülhet a kerítéslábazat?

A kerítéslábazat egyrészt fontos funkciót tölt be, másrészt viszont (szemben például az alappal) ez egy olyan rész, ami szemmel látható. Tehát mindenképpen érdemes jól, akár szakember segítségét is igénybe véve elkészíteni a kerítéslábazatot. Természetesen az sem mindegy, hogy miből készül a kerítéslábazat.

A kerítéslábazat régebben leggyakrabban kétféle anyagból készült, kőből vagy téglából. Manapság ugyancsak két lehetőség közül szoktak leginkább választani:

Kerítéslábazat mixerbetonból

A zsaluköves kerítéslábazatot legtöbbször azért választják, mert olcsó és egyszerű megoldásnak tűnik, hátránya viszont, hogy hosszadalmas a kivitelezése. Ráadásul ilyenkor sem spórolhatjuk meg a mixerbeton rendelését, hiszen az alapozáshoz, zsalukőbe is mixerbetonra van szükség. Ez utóbbi miatt a zsalukő kerítéslábazat meglehetősen súlyos, ezért különösen lényeges hogy a kerítéslábazat hibátlan alapon álljon.

Vagyis legjobban akkor járunk, ha nemcsak az alap, hanem a kerítéslábazat is mixerbetonból készül.

Betonozz.hu: mixerbeton minden építkezéshez.

* Forrás, utolsó megtekintés: 2022-06-29