Oldal kiválasztása

A betont meddig kell öntözni?

Őrizzük meg mixerbetonunk minőségét!

Kezdő betonozók – legjellemzőbben olyan emberek, akik házat szeretnének építeni, lehetőleg házilag – egyik legfontosabb kérdése, a beton öntözése.

Ahhoz azonban, hogy tökéletes választ adjunk arra, hogy a betont meddig kell öntözni, mindenekelőtt nem árt tudni az alapokat. Értjük ezen például többek között azokat, hogy:

  • Miért kell öntözni a betont?
  • Mikor kell öntözni a betont?
  • Hogyan kell öntözni a betont? Stb.

Ha mindezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor nagyjából körvonalazódhat az is, hogy a betont meddig kell öntözni. Persze mondhatnánk olyan okosságokat, hogy a betont addig kell öntözni, „amíg jó nem lesz”, vagy hogy „attól függ”.

Merthogy, talán a fenti bevezetőből kiderülhetett, egy darab pontos számot/időtartamot nem lehet adni arra, hogy a betont meddig kell öntözni. A beton öntözésének idejét, módját, időtartamát több tényező határozza meg – függetlenül attól, hogy házilag kikevert vagy mixerbetont használunk. Egyvalamit azonban már most leszögezhetünk: a kérdés, hogy a betont meddig kell öntözni, a beton utókezelése során merülhet fel.

Az viszont biztos, hogy ha valaki valóban stabil és időtálló alapokon nyugvó házat szeretne, mixerbetont használ – és kellő ideig öntözi.

Beton öntözése

Hogy megtudjuk, a betont meddig kell öntözni, tudjuk meg, miért fontos a beton öntözése?

A betont – a mixerbetont is! – tehát az utókezelése során öntözni kell. Mi ennek az oka?

Tudni kell, hogy a mixerbetont képlékeny állapotban szokták bedolgozni, és ezt követően szilárdul meg a beton, bizonyos kémiai folyamatoknak köszönhetően. Amíg a mixerbeton meg nem szilárdul, addig meglehetősen sérülékeny, főleg az első néhány napban. Az egyik káros tényező, ami ilyenkor érheti, az, hogy a beton idő előtt kiszárad, és ezért ilyenkor a betont öntözni kell, hogy kellően nedvesen tartsuk.

Miért kell öntözni a betont?

  • a kötés során bekövetkező zsugorodás folytán kialakuló repedések megelőzésére;
  • a beton szilárdulásához szükséges víz biztosítására.

A beton nedvesen tartásának egyik módja a beton locsolása. Ám érdemes arra is odafigyelnünk, hogy ne essünk át a ló túloldalára. A túlöntözés sem jó, mert kimoshatja a finom részeket a betonból.

Mitől függ az, hogy a betont meddig kell öntözni?

Hogy a betont meddig kell öntözni, azt leginkább az időjárási körülmények határozzák meg. A nyári betonozás során az erős napsütés, szárító szél könnyebben kiszáríthatja a betont, ezért ilyenkor többször, hosszabban kell öntözni mixerbetonunkat. De az öntözés időtartama függhet még a betonszerkezet fajtájától és a használt beton minőségétől is.

A szakemberek általában azt javasolják, legalább 2-3 hétig tartson a beton öntözése. De mindig figyelembe kell venni az adott egyedi körülményeket is, mert ezek határozzák meg, hogy a betont meddig kell öntözni.