Oldal kiválasztása

Kevert beton: a mixerbeton a legjobb megoldás

A „kevert beton” kifejezés voltaképpen egy logikai hiba – ugyanis minden beton kevert.

Más kérdés az, hogy valójában mit is értünk kevert betonon? Az úgynevezett – és valljuk be, a legjobb – mixerbetonra gondolunk ilyenkor? Vagy netán a házilag kikevert betonra? Nagyon nem mindegy, hogy melyikre. A mixerbeton ugyanis olyan kevert beton, ami, hogy úgy fogalmazzunk, „tudományosan” lett kikeverve. És mint ilyen, maximálisan meg fog felelni arra a célra, amire kikeverték. Ezzel szemben a házilag megkevert beton eredménye legtöbbször lutri, és bizony sajnos okozhat néha kellemetlenségeket.

Vajon melyik esetben járunk jobban? Az első látásra olcsóbbnak tűnő megoldással, a házilag megkevert betonnal – vagy a professzionális mixerbetonnal? Talán már bevezetőnkből is sejthető, hogy a mixerbeton a legjobb választás. De nézzük meg, mi ennek az oka.

Milyen beton a házilag megkevert beton?

Alapvetően mindenféle beton a következő fő összetevőkből van kikeverve:

  • sóder,
  • cement,
  • víz.

Ezen alapanyagok bármelyikének hiányában nem beszélhetünk kevert betonról, de még csak betonról sem. A házilag kikevert beton pedig pontosan ezekből az alapanyagokból áll. De, csakúgy, mint főzésnél, amikor hiába van megadva pontosan minden hozzávaló alapanyag aránya – a végeredménymás lesz, mint a receptben. Könnyen előfordulhat, hogy vagy túl folyós lesz a beton, ami gyengíti, vagy túl kemény, ami miatt nehéz lesz a bedolgozása.

Kevert beton. Földnedves beton keverése. betonkeverő

Milyen kevert beton a mixerbeton?

Ezzel szemben a profi átkevert beton, azaz a mixerbeton előre, gyárilag készül, konkrétan meghatározott elvárások alapján. Ez azt jelenti, hogy az arányok szigorúan vannak meghatározva, és nem lesz eltérés a tervezettől. A mixerbeton pontosan olyan kevert beton lesz, mint amilyet az ügyfél megrendelt, se nem túl folyós, se nem túl szilárd.

De ez még nem minden. A mixerbeton egy olyan  készbeton, amibe a beton fő alapanyagain kívül még egyéb adalékanyagokat is tesznek. Ezek segítségével a beton, jelen esetben mixerbeton tulajdonságait még jobbá lehet tenni, például növelhető vele a beton fagyállósága.

A házilag kikevert beton esetében ilyen speciális adalékszereket nem szoktak alkalmazni, mivel ez rendkívül nagy pontosságot, hozzáértést igényelne. Ahogyan a szakik mondják: többet lehet vele ártani, mint használni.

Kevert beton. Betonozás, Beton - Dimenzió

Házilag kevert beton vagy profin kevert mixerbeton – kérdés-e ez még?

A házilag megkevert beton tehát vagy jól sikerül, vagy nem. Utólag a beton javítása gyakran többe kerül, mint ha mixerbetont rendeltünk volna. Pedig a mixerbeton adott esetben akár olcsóbb is lehet, mint ha mi keverjük ki a betont.

Összefoglalva: a házilag megkevert beton elsősorban csak minimális, nem kifejezetten fontos betonozási munkálatoknál jöhet szóba. Minden másra ott a profin kevert beton, vagyis a mixerbeton – a betonozás szakértőjétől.