Oldal kiválasztása

A betonozás szabályai mixerbetonnal vagy anélkül

A betonozás felelősségteljes munka, melynek eredménye, ha jól csináljuk, egy életre szól. Ehhez viszont fontos, hogy betartsuk a betonozás szabályait – az írott és íratlan szabályokat egyaránt.

Bár a kettő tulajdonképpen szinte teljesen fedi egymást. Elvégre a betonozás szabályai, méghozzá a hivatalos szabályai, azért lettek megalkotva, hogy biztosítsák a minimális minőségi előírások betartását. A betonozás szabályai – az íratlanok – pedig olyan gyakorlati szabályokat jelentenek, melyeket, ha jót akarunk magunknak, nem árt betartani.

Betonozás szabályai

Milyen területekre terjednek ki a betonozás szabályai?

Szinte minden, betonozással kapcsolatos területre. Kezdve attól, hogy milyen betonalapanyagot használunk az adott építési munkálat során: készen kevert mixerbetont, vagy a helyszínen, házilag elkészítettet.

Azután a betonozás szabályai vonatkozhatnak még:

… és még folytathatnák tovább a sort hosszasan. Nézzük most meg a két, talán legfontosabb betonozási szabályt, nevezetesen a megfelelő betonalapanyag kiválasztását és az időjárásra vonatkozót.

A betonozás szabálya: mit kell mixerbetonnal és mit lehet mixerbeton nélkül

A betonozáskor a tervezés után következik rögtön annak eldöntése: mixerbetont használjunk, vagy helyileg kikevertet?

A betonozás szabálya erre a kérdésre alapvetően a következőket mondják:

Házilag kikevert betonból csak a kevés betont és szakértelmet igénylő, kisebb ház körüli munkálatokat érdemes elvégezni. Ilyenek lehetnek például kisebb kerti járdák vagy kerítés betonalapja.

Minden másra azonban ott a megbízható, garantált minőségű, az adott munkára szabott mixerbeton.

Betonozás szabályai, Beton - Dimenzió

Beton – Dimenzió a mixerbeton forgalmazásban szakértő.

A betonozás szabályai az időjárási körülmények figyelembevételével

Betonozni szinte bármilyen időben lehet – főleg mixerbetonnal –, amennyiben figyelembe vesszük az adott időszakra vonatkozó szabályokat. A betonozás során, ahogyan szinte minden más esetben is, leginkább a szélsőséges időjárási körülmények okozhatnak fejtörést. Nem véletlen, hogy hivatalosan meg vannak határozva:

De ugyanígy vonatkoznak szabályok esős vagy szeles időre is. Méghozzá a betonozás szabályai ilyenkor azt diktálják, hogy egyik esetben se kezdjük el a betonozási munkálatokat. A szél és eső ugyanis könnyen kárt tehet a még kötés (szilárdulás) előtt álló betonban, a készülő szerkezetben.

Amennyiben egyébként a mixerbeton mellett döntünk, akkor az időjárási körülményeket is könnyebb kezelni a betonozás során. Az előre kikevert mixerbetonba ugyanis lehet tenni olyan adalékanyagokat (például fagyálló adalékanyagot), ami hidegebb időben is lehetővé teszi a betonozást.

Röviden összefoglalva tehát a lényeget: a betonozás megkezdése előtt gondoljunk át mindent alaposan. Nézzünk utána a betonozás szabályainak, és azokat betartva, elővigyázatosan vágjunk bele a munkába – lehetőleg szakértő segítség mellett. Ha pedig a mixerbetont választjuk, találjuk meg a legjobb helyet, ahonnan megrendelhetjük a szükséges mennyiséget.