Oldal kiválasztása

Égett beton – a kánikulában való betonozás átka

A kulcs a szakszerű utókezelés és a minőségi mixerbeton

A beton égése rengeteg kellemetlenséget, bosszankodást tud okozni – legjobb tehát elkerülni a megégett beton kialakulását. De mi az égett beton, és hogyan lehet megelőzni, hogy égett legyen a beton?

Hogy ne áruljunk zsákbamacskát, a válasz a feltett kérdésekre röviden:

Beton megégéséről akkor beszélünk, ha a beton túl hamar elveszíti a kellő mértékű nedvességtartalmát, és emiatt idő előtt kiszárad. A megoldás megégett beton kialakulásának elkerülésére pedig, hogy a betonozást a lehető legnagyobb odafigyeléssel végezzük – és lehetőleg használjunk minőségi mixerbetont.

Megégett beton

No de nézzük meg egy kicsit részletesebben a problémát és annak megoldását.

Mi is pontosan az, hogy megégett beton?

Ha szakszerűen kellene megfogalmazni az égett beton definícióját, akkor az így hangozna:

Megégett betonról akkor beszélhetünk, ha a még kötés alatt álló, friss beton nem jut elegendő nedvességhez, ezért idő előtt kiszárad.

De vajon miért baj az, ha a beton idő előtt kiszárad, azaz megégett beton lesz belőle? Azért, mert ez nagyban csökkenti a beton tartósságát. A megégett beton jelei abban nyilvánulnak meg, hogy a beton felülete egy idő után morzsolódni, töredezni, repedezni kezd. Hosszú távon pedig akár azzal is járhat, hogy egy idő után konkrétan elfogy a beton a lábunk alatt.

Mi minden okozhat égett betont?

A megégett beton kialakulásának két fő oka lehet:

  • ha a friss beton utókezelése nem szakszerű módon történik (nem locsolják eléggé a betont);
  • ha a betonozás során nem veszik figyelembe az időjárási körülményeket (jelen esetben a nyári forróságot).

Másrészt viszont nagyon nem mindegy az sem, hogy milyen betont használunk a betonozáshoz. Egy az adott építési munkálatra, adott időszakban történő betonozáshoz speciálisan kikevert, minőségi mixerbeton nagyban csökkentheti a égett beton kialakulásának kockázatát.

Beton égés

Mit lehet tenni a beton égés kialakulásának elkerülésére?

Hogy ne kelljen a megégett beton megégésének problémájával szembenézni – a fentiek alapján talán nem meglepő módon –, a következőket tehetjük:

  • a betonozás során vegyük figyelembe az időjárási körülményeket

Lehetőleg kerüljük a nyári forróságban történő betonozást. Amennyiben ez nem megoldható, akkor vegyük figyelembe a beton égését okozó tényezőket: a magas hőmérsékletet, és a szárító, száraz szelet. Tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket a beton kiszáradásának elkerülésére.

  • a beton utókezelése során ügyeljünk a friss beton nedvesen tartására

A beton teljes tömege jusson elegendő vízhez (de ne is áztassuk túl).

Betonozás zsalu nélkül

Ám ha valóban biztosra akarunk menni, akkor a betonozást megbízható szakemberekre bízzuk, és minőségi mixerbetont rendelünk hozzá. Mert mint minden, a megégett beton kialakulásának megakadályozása is e két kulcstényezőn múlik. Beton-Dimenzió Kft.: minőségi mixerbeton, a betonozás szakértőjétől.